Hyppää sisältöön


 
Lukulamppu
  

OULUN KAUPUNGINKIRJASTON

Kieli Kieli
Varastohelmiä Varastohelmiä

Collins, Wilkie: Valkopukuinen nainen (1859, suom. 1908)

”Mitä koettelemuksia naisen kärsivällisyys pystyy kestämään ja mitä vaikeuksia miehen päättäväisyys pystyy voittamaan – siitä tämä kertomus.” Näillä sanoilla alkaa Collinsin huikea jännityskertomus ja perhedraama, joka jo ilmestyessään herätti suurta huomiota. Teoksessaan Collins kuvaa hyvän ystävänsä Charles Dickensin tavoin hyväosaisuutta ja onnettomuutta viktoriaanisen ajan Englannissa.

Tarina kertoo Walter Hartrightista, piirustuksen opettajasta, joka sattumalta törmää valkopukuiseen naiseen, joka vaikuttaisi olevan suurissa ongelmissa. Hartright on matkalla maaseudulle opettamaan kahdelle sisarukselle piirustuksentaitoa ja huomaa toisen sisaruksista muistuttavan huomattavasti tapaamaansa naista. Näiden neljän kohtalot kietoutuvat toisiinsa vahvasti romaanin edetessä. Hartright rakastuu palavasti toiseen sisaruksista, mutta joutuu toteamaan että sisar on kihlautunut toiselle. Alkaa huima, tunteikas peli, jossa onni, omaisuus ja onnettomuus näyttelevät suurta osaa.

Romaani on kestänyt hyvin aikaa. Vaikka se on kirjoitettu jo 1800-luvulla, teoksen kieli on turhan koreilematonta ja juoni sujuvasti etenevää. Lukukokemus pitää otteessaan kirjan viimeisille sivuille saakka.

 

Kirjan saatavuus


Gaskell, Elizabeth: Cranfordin naiset (1851-53, suom. 1963)

Tässäpä sopiva kirja kello viiden teekupin ja skonssilautasen väliin. Gaskellin (1810-1865) teos Cranfordin naiset nousi uudelleen esiin vuonna 2007 valmistuneen televisiosarjan myötä. Sarja ja kirja eivät ole kuitenkaan juoneltaan aivan yhtenäiset, joten molempiin kannattaa tutustua. Cranfordin henkistä ilmapiiriä hallitsee myssypäisten säätyläisnaisten joukko, joka ei ole varsin varakas, vaan harjoittaa ennemminkin ”hienostunutta taloudellisuutta”. Asemaa korostaa kuitenkin tapojen, etiketin ja hierarkian tarkka noudattaminen. Vaikka ristiriitojakin syntyy, hädässä ystävää kuitenkin autetaan, olipa kyse rosvojen pelosta tai pankin romahduksesta. Pienessä piirissä kaikki kaupunkiin tulijat ovat äärimmäisen kiinnostavia, mutta miehet ovat naisten mielestä yleensä vain tiellä. Jos avioparin miehinen osapuoli huomaa olevansa ainoa mies Cranfordin naisten iltakutsuilla, hän ”yksinkertaisesti kuolee kauhusta” tai liukenee liiketoimiinsa. Elämä ei kuitenkaan ole Cranfordissakaan pelkkää ruusujen kasvatusta ja pitsimyssyjen asettelua, vaan lasten syntymät, rakkaus, katoamiset, kuolemantapaukset, sairaudet ja yllätykset tuovat suolaa ja sokeria naisten teekuppeihin.
 

Kirjan ja tv-sarjan saatavuus


Kenkô, Yoshida: Joutilaan mietteitä (suom. Kai Nieminen 1978)

”Suurin iloni on istua yksin lampun valossa avoimen kirjan ääressä ja tutustua menneitten aikojen ihmisiin.” Näin kirjoitti 1300-luvulla japanilainen Yoshida Kenkô, joka palveli ensin keisarin henkivartiokaartissa ja ryhtyi sitten buddhalaispapiksi. Hänen ajatustensa ja huomioidensa välityksellä mekin voimme kurkistaa keskiajan Japaniin. Ihminen on sama, tavat ja perinteet erilaiset. Kun Kenkôn mielestä ihmisen on parasta olla vaatimaton, kaihtaa ylellisyyttä, elää köyhänä ja olla havittelematta maallista mainetta, hän ihmettelee aikalaisiaan, jotka ”…parveilevat kuin muurahaiset: kiiruhtavat itään ja länteen, juoksevat etelään ja pohjoiseen […] Mihin he tällä kaikella pyrkivät? Loputon on heidän elämänjanonsa ja hyödynsaalistuksensa.” Toisaalta vaatimattomuutta ylistävä mies saattaa olla hyvin tarkka seikoissa, jotka koskevat käyttäytymistä, tapoja ja perinteitä. Pohtimista aiheuttaa kirjelippaan paulan oikea solmiminen, närkästystä maalainen, joka seurustelee kaupunkilaisen kanssa. Japanilaiseen kulttuuriin kuuluvat kuu ja kirsikankukat olivat tärkeitä jo 1300-luvulla. Kenkö kirjoittaa: ”Syksyinen kuutamo on sanomattoman kaunis. Joka huomauttaa, että ainahan kuutamo on kaunis ei ymmärrä mitään; on surullista ajatella että jonkun aistit voivat olla niin turtuneet.”

Kirjan saatavuus


Blogit Blogit