Hyppää sisältöön

Kieli Kieli
Ohjeita esitelmän tekoon Ohjeita esitelmän tekoon

Opettaja on jakanut luokallesi esitelmän aiheet ja nyt sinun pitäisi hakea tietoa esitelmääsi varten – onko tuttu tilanne? Ei hätää, kirjasto auttaa.

Tuliko esitelmän teossa kiire – iskeekö paniikki ?

Erityisesti silloin, kun kiire yllättää, kannattaa kysyä tiedonlähteitä suoraan kirjastosta tietopalvelutiskiltä. Tiskillä osataan yleensä neuvoa, hait sitten tietoa Ruotsin historiasta, koirista tai Tuija Lehtisestä. Kirjastolainen osaa paitsi neuvoa sinulle sopivaa esitelmäaineistoa, myös paikantaa sen sijainnin ja opastaa sinua lainaamisessa. Kirjastoammattilaiselta saat siis palvelua tarvittaessa koko kirjastokäynnin ajan.

Esitelmän teko kannattaa aloittaa ajoissa. Näin varmistat, että saat haluamasi aineiston hyvissä ajoin. Joskus nimittäin kirja tai lehtiartikkeli, jota kaipaat esitelmääsi, on lainassa ja pyydämme aineistoa jostain toisesta toimipisteestä. Jos toinen puoli luokasta on päättänyt käsitellä esitelmässään Terhi Rannelan teoksia ja toinen puolikas Ilkka Remeksen kirjoja, saattaa lähdeaineiston hankkiminen koko luokalle ennen palautuspäivää olla aikaa vievää. Tai parhaassa tapauksessa saat kaiken tarvitsemasi aineiston yhdellä kirjastokäynnillä.

Muistathan, ettet kopioi mistään lähteestä suoraan omaan työhösi tekstiä vaan kerrot omin sanoin lukemastasi tekstistä. Eri asia on, jos lainaat vaikkapa muutaman sitaatin jonkun kirjailijan teoksista. Lähteiden ja sitaattien käytössä sinua osaa varmasti parhaiten neuvoa kirjallisen työsi vastaanottava opettaja. Tarkista tarvittaessa opettajaltasi millaiset aineistot hän hyväksyy esitelmän lähteiksi. Hän osaa myös kertoa, miten merkitset käyttämäsi kirjat, lehdet ja verkkoaineistot  esitelmän loppuun.

Jos haluat itse etsiä tietoa Jos haluat itse etsiä tietoa

Verkkokirjastossa oikea hakusana on kaiken a ja o

Jotta löydät tietoa verkkokirjastosta, sinun tulee kirjoittaa verkkokirjaston hakukenttään -tuolla sivun ylälaidassa ! - hakusanoja. Voit tarvittaessa käyttää myös laajennettua hakua. Hakusana voi olla esimerkiksi tekijä, teos tai aihe. Kirjaston aineisto on asiasanoitettu aiheittain YSA:n, Yleisen Suomalaisen asiasanaston, mukaan. Voit seuraavan linkin takaa halutessasi hakea sopivaa asiasanaa http://finto.fi/ysa/fi/

 

Kun löydät sinua kiinnostavan kirjan verkkokirjastosta, sinun pitää löytää se hyllystä.

Klikkaa haluamasi kirjan nimeä ja tarkista saatavuustiedot oman kirjastosi kohdalta.

Tarvitset kirjasta seuraavat tiedot:

Sijainti: Missä kirjastossa tai toimipisteessä haluamasi aineisto on

Osasto: Nuorten osasto vai aikuisten osasto

Luokka: Numerokoodi, jonka mukaan teokset on kirjastossa järjestetty

Pääsana, jonka mukaan teos on aakkostettu hyllyyn (yleensä tekijän sukunimi)

Esim. Haluat lainata teoksen Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 4

Löydät sen toimipaikan mukaan joko nuorten tai aikuisten osastolta, luokka on 86.1103, pääsana Kotimaisia. Kirjan luokka 86.1103 viittaa kirjallisuustieteen luokan 86 alaluokkaan, josta löydät lasten- ja nuortenkirjallisuuden hakuteoksia.

Kirjaluokitukseen voit tutustua paremmin Verkko YKL: n sivuilla

http://ykl.kirjastot.fi/.

Tässä vielä muutama lisävinkki lähdeaineiston hakuun Tässä vielä muutama lisävinkki lähdeaineiston hakuun

Muista myös lehdet

Joistakin uusista ja ajankohtaisista aiheista et välttämättä löydä kirjaa, mutta muista silloin lehdet. Voit hakea artikkeleja sinua kiinnostavista aiheista esimerkiksi ePressistä (www.epress.fi), jota voi käyttää kirjastojen asiakaskoneilla.

Tietokannat auttavat myös esitelmäntekijää

Tietokannat ovat joko saatavissa vapaasti verkosta, kuten esimerkiksi Kirjasampo, joka auttaa äidinkielen esitelmien laadinnassa. Toiset tietokannat ovat käytettävissä ainoastaan kirjaston koneilta.