Hyppää sisältöönkuva

 
Lukulamppu
 

 

OULUN KAUPUNGINKIRJASTON

Kieli Kieli
Lukuvinkkejä Lukuvinkkejä

Go, Justin: Katoava aika

"Nuoret vapaasieluiset kohtaavat 1910-luvun Lontoossa, sodan ulistessa etäältä. Rakkaus leimahtaa hetkisessä. Yhteiskunnan ja kunnian rajoitteet riistävät heiltä nopeasti yhteisen orastavan onnen. Sota vie kohtalokkaisiin valintoihin, eristäytymiseen, yksinäisyyteen, pettymykseen. Taisteluhaudat vaihtuvat rauhan saavuttua tutkimusretkiksi petollisille vuorille, mutta kamppailu muistojen kanssa on sama.

Nykypäivässä amerikkalainen Tristan saa tietää mahdollisesti häntä koskettavasta perinnöstä. Omaisuus on karkaamassa käsistä, kun menneisyyden tarinoiden säikeitä ei ole punottu yhteen. Arvailujen ja intuitionsa varassa Tristan matkaa ympäri Eurooppaa selvittämässä sukujuuriaan. Lopulta hän tekee matkaa pääasiassa omaan sisimpäänsä, jonka arvoitukset saattavat ollakin merkittävimpiä.

Justin Gon Katoava aika (Tammi, 2015) on ennen kaikkea kertomus unelmista, jotka voivat täyttyä monella eri tavalla. Päättymättömästä kaipuusta jonnekin, mitä ei ole vielä saavuttanut. Uhkarohkeudesta, joka katkoo siteitä. Rakkaudesta, joka kestää katoavaakin aikaa. Joka on jäänyt leijailemaan reunoista palaneille kirjelehtisille, joka tuoksuu aamu-usvassa ja hiljaisten kirkkomaiden öisessä tunnelmassa."

 

Lue lisää Aarrekirjastosta

Kirjan saatavuus


Kotilainen, Lari: Kielen elämä: suomen kieli eilisestä huomiseen (2016)

Kotilaisen kirja on tietopaketti suomen kielen vaiheista kantauralista digisuomeen.  Nykytiedon mukaan kielemme on kotoisin Volgan mutkasta nykyisen Venäjän alueelta, josta se alkoi kulkeutua länteen päin ja kohtasi ne ihmiset, jotka ovat geneettisesti esi-isiämme. Vuoden nolla tienoilla oltiin jo päästy Suomenlahden rannikolle. Pohjoiskantasuomesta syntyi suomi, eteläisestä muodosta viro.  Kotilainen kertoo asiallisella, mutta myös lennokkaalla, anekdoottien ja hauskojen esimerkkien höystämällä tyylillään suomen kielen pitkän kehityksen sivistyskieleksi. Agricolan lounaismurteen pohjalta luoma kirjakielen ensimmäinen versio, kansallisuusaate, Kalevala, Aleksis Kiven teokset, vuoden 1883 kieliasetus sekä määrätietoinen kirjakielen muokkaaminen ja sanastotyö ovat olleet tärkeitä etappeja kohti nykysuomea. Kotilainen esittää uudissanoista lukuisia esimerkkejä, mutta kaikki ehdotukset eivät suinkaan jääneet käyttöön. Emme syö nakerretta, vaan näkkileipää. Ihailemme näköalaa, emme kahtomusta. Uusia sanoja syntyy nykyisinkin valtavasti, kun kieli elää ja muuttuu käyttäjiensä mukana. Kotilainen kurkistaa lopuksi kristallipalloon. Vaikka englannin kielen yleistyminen yritysten, tieteen ja tekniikan kielenä voidaan jonkinlaisena uhkana, suomi säilyy hengissä, jos sitä arvostetaan ja käytetään monipuolisesti.

Kirjan saatavuus

 


Hiraide, Takashi: Kissavieras (2016)

Takashi Hiraiden soma kirja Kissavieras on rauhallinen kertomus tokiolaisesta kirjailijapariskunnasta, joka  asuu laitakaupungilla pienessä piharakennuksessa. Vaikka elämä on välillä kiireistä, perinteet ja yhteys luontoon sävyttävät arkea. Naapurista pihalle kurkottava suuri idänselkovapuu, lasiräystään halki tulviva kuu, ilmassa lentävät luumunkukan nuput ja päärakennuksen puutarhan kasvit luovat paikan hengen. ”Kun tavarat oli järjestetty paikoilleen, olin kuin uudelleen asettumassa taloksi, ehkä koska olin alkanut aistia, miten vuodenkierto on omanlaisensa jokaisessa kodissa.” Päähenkilö ystävystyy jopa sudenkorennon kanssa. Tärkein eläinystävä on kuitenkin naapuriin kotiutunut pieni löytökissa, Chibi. Kun työkiireet painostavat, pieni kulkija ilahduttaa. ”Avasin ikkunan vastaanottaakseni talvisen aamunkoiton vierailijan. Tunnelma keveni saman tien.  Chibi oli alkaneen vuoden ensimmäinen vieras. Vuoden ensimmäisinä päivinä taloissa kiertäviä sanotaan pyhiinvaeltajiksi. Tämä toivoretkeläinen saapui harvinaista kyllä ikkunasta eikä lausunut tullessaan yhtäkään rukousta mutta tuntui silti osaavan asianmukaisen tervehdyksen liittämällä tassunsa yhteen.”

                                          

Kirjan saatavuus


Blogit Blogit