Hyppää sisältöönkuva

 
Lukulamppu
 

 

OULUN KAUPUNGINKIRJASTON

Kieli Kieli
Lukuvinkkejä Lukuvinkkejä

Kytömäki, Anni: Kultarinta (2014)       

Kanto, Anneli: Lahtarit (2017)

Westö, Kjell: Missä kuljimme kerrran (2006) 


"Sisällissota ja myöhempi lapualaisuus tapahtumasarjana, ajan henkenä, eteenpäin vyöryvinä, joskin takapajuisina voimina näkyvät näiden romaanien

sivujuonteissa muilutushetkinä, henkilöiden valintojen ja ajatusten taustalla vaikuttavina haamuina, elämän mullistavina vuosina, joista ei ole paluuta takaisin entiseen köyhään tai rikkaaseen kotoisuuteen. Kolmikkona nämä romaanit avaavat hyvin moniulotteisen tien vaikuttavaan, mutta surulliseen suomalaisuuteen."


Lue lisää Aarrekirjastosta

 


Kirjan Kultarinta saatavuus

Kirjan Lahtarit saatavuus

Kirjan Missä kuljimme kerran saatavuus


Lindgren, Astrid: Sotapäiväkirjat 1939-1945 (2016)

Astrid Lindgren kertoo, millaiselta näytti toinen maailmansota sivustakatsojan silmin. Ruotsi pysyi sodan ajan puolueettomana, vaikka päästikin saksalaisten junia kulkemaan maansa läpi. Lindgren kirjasi pelkonsa sodan laajenemisesta, järkyttävät tapahtumat ja sodan vaikutuksen arkielämään 17 nahkakantiseen päiväkirjaan, jotka majailivat 70 vuotta pärekorissa Dalagatanin kodissa ja julkaistaan nyt ensimmäisen kerran. Kirjailija oli sodan alussa tavallinen konttoristi ja perheenäiti, mutta hänet palkattiin salaiseen työhön tiedustelupalvelun kirjesensuuriin. Kirjeitten kautta hän sai enemmän tietoa julmuuksista kuin virallisten tiedotusten varassa olevat kansalaiset. Sotatapahtumien lisäksi hän merkitsi muistiin myös perhe-elämän sattumuksia, matkoja ja  juhlien viettoa. Vaikka Ruotsissakin säännösteltiin elintarvikkeita, nälkää ei nähty. Jouluna 1942 Lindgrenin perheen pöytään katettiin mm. kinkkua, sylttyä, pasteijaa, saltrullea, vasikanmunuaisia, kanaa, poronsatulaa, ankeriasta, pikkuleipiä, piparkakkuja ja konjakkikransseja.

Kirjan saatavuus


Go, Justin: Katoava aika

"Nuoret vapaasieluiset kohtaavat 1910-luvun Lontoossa, sodan ulistessa etäältä. Rakkaus leimahtaa hetkisessä. Yhteiskunnan ja kunnian rajoitteet riistävät heiltä nopeasti yhteisen orastavan onnen. Sota vie kohtalokkaisiin valintoihin, eristäytymiseen, yksinäisyyteen, pettymykseen. Taisteluhaudat vaihtuvat rauhan saavuttua tutkimusretkiksi petollisille vuorille, mutta kamppailu muistojen kanssa on sama.

Nykypäivässä amerikkalainen Tristan saa tietää mahdollisesti häntä koskettavasta perinnöstä. Omaisuus on karkaamassa käsistä, kun menneisyyden tarinoiden säikeitä ei ole punottu yhteen. Arvailujen ja intuitionsa varassa Tristan matkaa ympäri Eurooppaa selvittämässä sukujuuriaan. Lopulta hän tekee matkaa pääasiassa omaan sisimpäänsä, jonka arvoitukset saattavat ollakin merkittävimpiä.

Justin Gon Katoava aika (Tammi, 2015) on ennen kaikkea kertomus unelmista, jotka voivat täyttyä monella eri tavalla. Päättymättömästä kaipuusta jonnekin, mitä ei ole vielä saavuttanut. Uhkarohkeudesta, joka katkoo siteitä. Rakkaudesta, joka kestää katoavaakin aikaa. Joka on jäänyt leijailemaan reunoista palaneille kirjelehtisille, joka tuoksuu aamu-usvassa ja hiljaisten kirkkomaiden öisessä tunnelmassa."

 

Lue lisää Aarrekirjastosta

Kirjan saatavuus


Blogit Blogit