Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

 

 

 

 

 

Lisää linkkejä...

 

“It’s hard out here for a pimp”

Djay (Terrence Howard) on sutenööri, joka kahta naista myymällä tekee juuri ja juuri sen verran rahaa, että saa laskut maksettua. Tyttöystäväkin on raskaana. Samalta kulmilta lähtöisin oleva tuttava on noussut menestyneeksi rap-artistiksi, joten Djay tuumaa, että miksi ei hänkin voisi saada kuuluisuutta omilla rap-kappaleillaan. Kaikki laitetaan yhden kortin varaan paremman tulevaisuuden toivossa, mutta niin kuin arvata saattaa kaikki ei mene aivan putkeen. Lopputulos voi kuitenkin silti yllättää.

Pienen budjetin elokuva Hustle & flow oli vuoden 2006 Oscarien yllättäjiä. It’s hard out here for pimp sai parhaan laulun Oscarin ja Terrence Howard sai parhaan miespääosaehdokkuuden. Elokuvassa musiikki nähdään vahvasti itseilmaisun välineenä, joka tuo äänen etelän mustille köyhille. Päähenkilöitä käsitellään ymmärryksellä, oli hän sitten itseään etsivä nuori prostituoitu tai sutenööri, joka muovaa työntekijöistään perheen jossa vallitsee kuitenkin rautainen kuri ja jossa jokainen tietää paikkansa.

Tarkista saatavuus


Rakennetaan muuri, niin ne eivät pääse tänne

Elokuvassa Desierto: border sniper joukko laittomia siirtolaisia matkustaa Meksikosta Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa, kun heidän autonsa hajoaa keskelle autiomaata. Raja täytyy siis ylittää kävellen. Heidät huomaa häiriintynyt, etelävaltioiden lippua heiluttava pyssymies, jolloin saalis vaihtuu jäniksistä ihmisiin. Alkaa verinen ajojahti, ja aavikolla mahdolliset piilopaikat ovat vähissä.

Desierto on vaikuttava ja erittäin ajankohtainen elokuva. Mahtava ja karu aavikkomaisema on vahvasti esillä, yhtään sisäkuvaa elokuvassa ei ole. Sekä Jeffrey Dean Morgan asemiehenä että Gael García Bernal meksikolaissiirtolaisena tekevät hyvää roolisuoritusta, varsinkin Bernal on aina parhaimmillaan, kun saa puhua omaa äidinkieltään.

Tarkista saatavuus


Monipuolinen Bryan Cranston

Breaking bad on rikosdraamasarja, jossa on enemmän kuin ripaus mustaa huumoria. Walter White (Cranston) on lukion kemian opettaja, jolla todetaan parantumaton keuhkosyöpä. Saadakseen rahaa perheelleen ennen kuolemaansa, hän alkaa valmistaa ja myydä amfetamiinia entisen oppilaansa kanssa. Rikollinen elämä on kuitenkin vaarallista ja Walter huomaa sotkeutuneensa kartelleihin ja huumepoliisiin. Sarjaa pidetään yhtenä televisiohistorian parhaimmista. Se on voittanut lukuisia palkintoja, joista moni on mennyt Cranstonille henkilökohtaisesti.

Tositapahtumiin perustuva Argo voitti parhaan elokuvan Oscarin. Vuonna 1979 Iranissa on panttivankikriisi Yhdysvaltain suurlähetystössä. Kuusi sen työntekijää pakenee kiinniottoa ja piilottelee Kanadan suurlähettilään kotona. Ongelmana on heidän poissaamisensa Iranista. Ulkoministeriö ja CIA kehittelevät mielikuvituksellisen pelastusoperaation, jossa piiloutujat esittäisivät Star Wars -tyyppisen elokuvan kuvausryhmää ja näin pääsisivät pois maasta. Elokuva on -varsinkin lopussa- erittäin jännittävä, mutta ei historiallisesti kovinkaan tarkka.

Elämänkertaelokuvassa Trumbo 1950-luvulla Yhdysvaltojen yli vyöryy kommunismin ja vasemmiston pelko ja myös Hollywood saa tästä osansa. Ns. mustalle listalle joutui myös arvostettu käsikirjoittaja Dalton Trumbo. Häntä syytettiin epäisänmaallisista toimista ja koska hän ei suostunut nimeämään vasemmistoystäviään, joutui hän vankilaan eikä pystynyt enää omalla nimellään työskentelemään Hollywoodissa. Tosin hän jatkoi käsikirjoittamista peitenimien takana ja sai jopa Oscarin, jota ei tietenkään voinut vaatia itselleen. Cranston sai Trumbon roolista Oscar-ehdokkuuden.

1963 Presidentti Kennedy on salamurhattu ja Lyndon B. Johnson vannoo virkavalansa uutena presidenttinä. Seuraavasta muutamasta vuodesta kertoo Cranstonin toinen elämänkertaelokuva All the way. Johnson peri edeltäjältään mustien kansalaisoikeuslakivyyhdin, jonka vaikeaa läpimenoa senaatissa seurataan. All the way oli alun perin broadway näytelmä, jossa Cranston näytteli Johnsonia. Myös elokuva on vähän kuin näytelmä, eteenpäin mennään pääosin keskustelujen kautta.


Katastrofielokuva norjalaisella tvistillä

Geirangerin kylä sijaitsee samannimisen vuonon pohjukassa. Vuonoa reunustavat vuorenseinämät ovat rapautuneet ja niiden odotetaan romahtavan mereen sekä aiheuttavan massiivisen hyökyaallon, mutta ei tietenkään juuri nyt vaan joskus sitten tulevaisuudessa. Vuorta mitataan jatkuvasti eri sensoreilla, ja niitä tutkivaan ryhmään kuuluu myös Kristian, joka aavistaa hyökyaallon olevan tulossa.

The wave on aika perinteinen katastrofielokuva, joka käy läpi suurimmanosan lajityyppinsä kliseistä, mutta elokuva on silti tarpeeksi mielenkiintoinen katsottavaksi. Oman värinsä elokuvaan tuo se, että se ei ole Hollywood-tuotantoa. Norjalaisilla ote on selvästi ollut maanläheisempi ja realistisempi, mikä on lähempänä meidän suomalaisten arkielämää. Rahaa elokuvaan on kuitenkin uponnut selvästi enemmän kuin suomalaisiin tuotantoihin, erikoisefektit ovat sen verran isot.

Tarkista saatavuus


Älä katso menneisyyteen, et ole menossa sinne päin

Brooklynissa miljoonien muiden irlantilaisten tavoin Eilis lähtee Amerikkaan 1950-luvulla tavoittelemaan parempaa elämää. Kun kotona Irlannissa työtä ei löydy, sitä löytyy Brooklynissa tavaratalosta. Kotiin jäävät sisko, äiti, tutut paikat ja ihmiset sekä muistot: koti-ikävä on kova. Mutta Eilis on sopeutuvainen ja uusi elämä Amerikassa tuo uusia asioita sekä uusia ihmisiä elämään. Rakkauskin astuu kuvioihin italialaisen Tonyn muodossa. Irlannista saapuu kuitenkin suru-uutinen ja Eilisin on valittava menneisyyden ja tulevaisuuden väliltä.

Tätä katsoessa kyynikkokin sulaa. Elokuva on niin suloinen, vaatimaton ja koskettava, mutta ei ollenkaan siirappinen tai ärsyttävä.  Elokuvasta jää pitkäksi aikaa hyvä ja kevyt olo. Vahvana teemana on siirtolaisuus yksilön näkökulmasta. Uusi elämä tuntuu vieraalta, mutta silti on ihmisenä muuttunut niin paljon, että vanhakaan elämä ei tunnu enää tutulta. Brooklynin kantava voima on ehdottomasti pääosaa näyttelevä Saoirse Ronan, joka sai elokuvasta pääosa Oscar-ehdokkuuden. Vasta 22 vuotias Ronan pystyy sanomaan enemmän silmillään kuin moni muu koko vartalollaan.

Tarkista saatavuus


Klassikkovinkki Klassikkovinkki

Dokumenttivinkki Dokumenttivinkki