Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

 

 

 

 

 

Lisää linkkejä...

 

Puolalaisia nunnia

Loppuvuodesta 1945 nuori nunna saapuu Punaisen ristin sairausasemalle hakemaan apua. Ranskalainen Mathilde lähtee läheiseen luostariin, jossa hän auttaa hätääntynyttä naista synnyttämään. Mathilde tajuaa odottavan äidin olevan yksi luostarin nunnista ja myös sen, että tämä ei ole ainut samassa tilanteessa oleva nunna.

Ranskalais-puolalaisessa elokuvassa Viattomat toinen maailmansota on virallisesti jo päättynyt, mutta Puolan siviiliväestö joutuu silti kokemaan kovia sekä liittoutuneiden että venäläisten puolelta, varsinkin naiset ovat haavoittuvaisessa asemassa. Luostarin nunnat vaikenevat kokemastaan väkivallasta ja traumasta, koska häpeävät tai koska he pelkäävät katolisen kirkon rangaistusta. Varsinaista väkivaltaa ei elokuvassa juurikaan näytetä, vaan siinä keskitytään sen aiheuttamiin jälkiseuraamuksiin.

Nunnakokelas Anna lähtee tapaamaan tätiään, jotta menneisyys saadaan lepoon ennen nunnavalan vannomista. Anna ei ole ennen poistunut luostarista ja tämä on hänen ensikosketuksensa maalliseen elämäntapaan. Tädin luona selviää, että katolilaisella Annalla olikin juutalaiset vanhemmat, jotka kuolivat holokaustissa. Naiset lähtevät etsimään vanhempien hautoja muutamastakin eri pikkukylästä.

Puolalainen mustavalkoelokuva Ida sijoittuu holokaustista toipuvaan 1960-alun Puolaan. Juutalaisvainot ovat arka asia eikä sitä haluta kylissä muistella. Tarina ja kuvaus ovat vähäeleisiä ja katsojalle jätetään paljon tulkinnanvaraa. Elokuva on voittanut lukuisia palkintoja mm. parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin.

 

Tarkista saatavuus


Sataa,  ja sitten tulee ruumiita

Italialaisessa elokuvassa Suburra Rooman lähelle ollaan rakentamassa uutta lasvegasmaista uhkapelitaivasta. Kaikki tahot luonnollisesti haluavat hyötyä siitä, mutta mafiaperheiden keskinäiset kiistat ja kostotoimet ovat vaarassa kaataa koko projektin. Unohtaa ei saa myöskään lahjottuja poliitikkoja tai paavia, joka on vanha ja väsynyt.

Kaikkien amerikkalaisten mafiaelokuvien jälkeen on virkistävää katsoa italialaisten omaa näkökulmaa organisoituneeseen rikollisuuteen. Poliitikot ovat korruptoituneita ja mafiosot turhamaisia ja rahanahneita. Keskinäiset kiistat tarkoittavat suurta määrää ruumiita. Suburra on sateinen, synkkä ja kyyninen: hyviä ihmisiä ei ole, mutta heikkoja sitäkin enemmän. Kaikkein hienointa ja erikoisinta elokuvassa on musiikki ja sen luoma tunnelma. Ilman ranskalaisen M83-yhtyeen unenomaista elektronista musiikkia elokuvan tunnelma olisi täysin eri kuin se on nyt.

 

Tarkista saatavuus

 


“It’s hard out here for a pimp”

Djay (Terrence Howard) on sutenööri, joka kahta naista myymällä tekee juuri ja juuri sen verran rahaa, että saa laskut maksettua. Tyttöystäväkin on raskaana. Samalta kulmilta lähtöisin oleva tuttava on noussut menestyneeksi rap-artistiksi, joten Djay tuumaa, että miksi ei hänkin voisi saada kuuluisuutta omilla rap-kappaleillaan. Kaikki laitetaan yhden kortin varaan paremman tulevaisuuden toivossa, mutta niin kuin arvata saattaa kaikki ei mene aivan putkeen. Lopputulos voi kuitenkin silti yllättää.

Pienen budjetin elokuva Hustle & flow oli vuoden 2006 Oscarien yllättäjiä. It’s hard out here for pimp sai parhaan laulun Oscarin ja Terrence Howard sai parhaan miespääosaehdokkuuden. Elokuvassa musiikki nähdään vahvasti itseilmaisun välineenä, joka tuo äänen etelän mustille köyhille. Päähenkilöitä käsitellään ymmärryksellä, oli hän sitten itseään etsivä nuori prostituoitu tai sutenööri, joka muovaa työntekijöistään perheen jossa vallitsee kuitenkin rautainen kuri ja jossa jokainen tietää paikkansa.

Tarkista saatavuus


Rakennetaan muuri, niin ne eivät pääse tänne

Elokuvassa Desierto: border sniper joukko laittomia siirtolaisia matkustaa Meksikosta Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa, kun heidän autonsa hajoaa keskelle autiomaata. Raja täytyy siis ylittää kävellen. Heidät huomaa häiriintynyt, etelävaltioiden lippua heiluttava pyssymies, jolloin saalis vaihtuu jäniksistä ihmisiin. Alkaa verinen ajojahti, ja aavikolla mahdolliset piilopaikat ovat vähissä.

Desierto on vaikuttava ja erittäin ajankohtainen elokuva. Mahtava ja karu aavikkomaisema on vahvasti esillä, yhtään sisäkuvaa elokuvassa ei ole. Sekä Jeffrey Dean Morgan asemiehenä että Gael García Bernal meksikolaissiirtolaisena tekevät hyvää roolisuoritusta, varsinkin Bernal on aina parhaimmillaan, kun saa puhua omaa äidinkieltään.

Tarkista saatavuus


Monipuolinen Bryan Cranston

Breaking bad on rikosdraamasarja, jossa on enemmän kuin ripaus mustaa huumoria. Walter White (Cranston) on lukion kemian opettaja, jolla todetaan parantumaton keuhkosyöpä. Saadakseen rahaa perheelleen ennen kuolemaansa, hän alkaa valmistaa ja myydä amfetamiinia entisen oppilaansa kanssa. Rikollinen elämä on kuitenkin vaarallista ja Walter huomaa sotkeutuneensa kartelleihin ja huumepoliisiin. Sarjaa pidetään yhtenä televisiohistorian parhaimmista. Se on voittanut lukuisia palkintoja, joista moni on mennyt Cranstonille henkilökohtaisesti.

Tositapahtumiin perustuva Argo voitti parhaan elokuvan Oscarin. Vuonna 1979 Iranissa on panttivankikriisi Yhdysvaltain suurlähetystössä. Kuusi sen työntekijää pakenee kiinniottoa ja piilottelee Kanadan suurlähettilään kotona. Ongelmana on heidän poissaamisensa Iranista. Ulkoministeriö ja CIA kehittelevät mielikuvituksellisen pelastusoperaation, jossa piiloutujat esittäisivät Star Wars -tyyppisen elokuvan kuvausryhmää ja näin pääsisivät pois maasta. Elokuva on -varsinkin lopussa- erittäin jännittävä, mutta ei historiallisesti kovinkaan tarkka.

Elämänkertaelokuvassa Trumbo 1950-luvulla Yhdysvaltojen yli vyöryy kommunismin ja vasemmiston pelko ja myös Hollywood saa tästä osansa. Ns. mustalle listalle joutui myös arvostettu käsikirjoittaja Dalton Trumbo. Häntä syytettiin epäisänmaallisista toimista ja koska hän ei suostunut nimeämään vasemmistoystäviään, joutui hän vankilaan eikä pystynyt enää omalla nimellään työskentelemään Hollywoodissa. Tosin hän jatkoi käsikirjoittamista peitenimien takana ja sai jopa Oscarin, jota ei tietenkään voinut vaatia itselleen. Cranston sai Trumbon roolista Oscar-ehdokkuuden.

1963 Presidentti Kennedy on salamurhattu ja Lyndon B. Johnson vannoo virkavalansa uutena presidenttinä. Seuraavasta muutamasta vuodesta kertoo Cranstonin toinen elämänkertaelokuva All the way. Johnson peri edeltäjältään mustien kansalaisoikeuslakivyyhdin, jonka vaikeaa läpimenoa senaatissa seurataan. All the way oli alun perin broadway näytelmä, jossa Cranston näytteli Johnsonia. Myös elokuva on vähän kuin näytelmä, eteenpäin mennään pääosin keskustelujen kautta.


Klassikkovinkki Klassikkovinkki

Dokumenttivinkki Dokumenttivinkki