Hyppää sisältöön

Kieli Kieli
Mitä kaikkea kirjastoissa tehdään? Mitä kaikkea kirjastoissa tehdään?

Tiesitkö, että kirjastoon tullaan töihin jo ennen kuin kirjasto aukeaa asiakkaille?
Aamuvuorossa palautetut kirjat ja muu aineisto viedään omille paikoilleen, kirjastossa vierailee koululais- ja päiväkotiryhmiä jo ennen kirjaston avaamista. Aamun lehdet käsitellään valmiiksi niin, että asiakkaat pääsevät niitä heti lukemaan, kun kirjasto aukeaa.

Kirjastotyöhön pääsee tutustumaan myös tet-harjoittelun kautta. Isommissa kirjastoissa tet-harjoittelija pääsee tutustumaan koko kirjaston toimintaan eli vierailee useilla osastoilla. Ota yhteyttä haluamaasi kirjastoon ja kysy mahdollisuutta tet-harjoitteluun. Tässä linkki Satakirjastoihin.Kirjahyllyjen siirtoa Porin pääkirjaston lastenosastolla. Isoja hyllyjä on turvallisinta siirtää kirjaston ollessa kiinni.

Kesätyökokemuksia - Kesätöissä Ulvilan kirjastossa 2017 Kesätyökokemuksia - Kesätöissä Ulvilan kirjastossa 2017

 

Kesätyö Ulvilan kirjastossa

Aloitin kolmen viikon mittaisen kesätyöni Ulvilan kirjastossa kesäkuun alussa. Tehtäviini kuului lähinnä kirjojen poistoa eli löin kirjoihin ”POISTETTU KIRJASTOSTA” leimoja, sekä hinnoittelin niitä myyntiin. Muita tehtävä olivat esimerkiksi kirjojen, elokuvien ja musiikin aakkostaminen, pääosin varastossa. Yllättävin työtehtävistäni oli kuitenkin Galleria Kui?:n seinien pakkelointi, maalaus ja hionta. Siihen kulutin lähes koko viimeisen viikkoni toisen kesätyöntekijän kanssa.

Olin kuitenkin hieman pettynyt, sillä olin odottanut kesätyöltä enemmän asiakaspalvelua. Minua kuitenkin opetettiin käyttämään lainausjärjestelmää ja se innosti lainaamaan uusia kirjoja itselle, joten luin yllättävän monta kirjaa kesätyöjaksoni aikana.

Erityisesti pidin erilaisista askarteluista! Ennen kesätyötäni en ajatellut kirjaston erilaisia koristeita sen kummemmin, mutta nyt osaan kiinnittää niihin enemmän huomiota. Käytin esimerkiksi lähes kaksi työpäivää takahuoneen verhojen tekoon, joten nyt osaan myös arvostaa askarteluja.

Suosittelen kirjastotyötä kaikille jotka haluavat melko kiireettömän ja rauhallisen työn.

 

22.6.2017

Emma

 

Kesätöissä kirjastossa

Keväällä kesätyöhakemukset lähetettyä ja vähän aikaa jänniteltyäni, sain ilokseni tietää päässeeni tuttuun Ulvilan kirjastoon kolmeksi viikoksi töihin. Olen käyttänyt kirjastoa koko ikäni ja ollut siellä TET-harjoittelussa yläasteella, kylläkin vain yhden päivän. Tuosta päivästä minulla ei kuitenkaan hirveästi muistikuvia ollut, joten aloitin työjakson avoimin mielin.

Ensimmäinen työviikko alkoi tehtävillä, joita ei heti odottaisi kirjastossa saavan. Minun ja toisen kesätyöntekijän joka oli vielä kyseisen viikon töissä, oli määrä maalata kirjaston näyttelytilan liikuteltavat seinät. Aivan ensimmäiseksi lattiat pitäisi suojata, seinät tasoittaa, hioa ja lopuksi pyyhkiä, ja vasta sitten tarttua telan varteen. Koko urakka vei kolme päivää, mutta tekemisestä ei ollut pulaa, joten aika kului varsin nopeasti.

Noiden päivien jälkeen pääsin niinsanotusti oikeisiin kirjastohommiin. Monen ihmisen mielikuvissa kirjastonhoitajan työhön kuuluu kirjaston ovien avaaminen, tiskin takana seisominen ja kirjojen lainaus. Sain kuitenkin pian huomata, että hyvin pieni osa ajasta kuluu tiskin takana, minä en ollut siellä lainkaan. Aamuisin ennen kirjaston avaamista autoin hyllytyksessä, erityisesti sanoma- ja aikakauslehtien kanssa. Monta kertaa myöskin purin laatikoista kirjoja, jotka olivat palautuneet muista kirjastoista.

Askartelin myöskin pitkästä aikaa, ja kiikuin tikkailla moneen otteeseen. Aakkostin kirjoja useasti ja liimasin niihin uusia tarroja. Välillä myöskin palautui DVD-levyjä jotka palautteen mukaan eivät toimineet tai olivat muutoin huonossa kunnossa. Niinpä olen myös katsonut monen monta jaksoa lastenohjelmia pyyhittyäni levyt puhtaiksi.

Usein aamulla minua odotti pöydälläni iso pino poistettavia kirjoja, joihin tulisi kirjoittaa hinnat ja lyödä leimat myyntiä varten. Näitä kirjoja ilmaantui yleensä päivän aikana lisää, ja tekemisen puutteessa saatoin merkitä ja leimailla niitä. Minun pöydältäni kirjat päätyivät myyntiin, ja jos ne eivät menneet kaupaksi ne revittiin ja heitettiin paperinkeräykseen. Lajittelin ja niputin myös monta läjää vanhoja lehtiä varastosta, sekä etsin nuortenosastolta kirjoja joiden rikkinäisiä selkiä voisin korjailla.

Aina minulle ei kuitenkaan löytynyt tekemistä, joten sain myös aikaa lukemiselle. Nuorempana olin ahkera lukemaan, mutta vanhemmiten tuo innostus pääsi vähän hiipumaan. Nyt kuitenkin löysin itseni usein lukemasta korjaamieni kirjojen takakansia ja katselemasta hyllyillä esillä olevia kirjoja. Niin käy kai välttämättä jos on kirjastossa töissä. Työjakson lopussa minulla oli jo lista kirjoista, joita halusin lukea. Se onkin varmaan ollut paras asia tässä kesätyössä.

Kaiken kaikkiaan kirjasto oli minulle oikein sopiva työpaikka, ja työ oli mukavaa. Kirjojen poisto liukuhihnamaista työtä tehden voi itse asiassa olla melko rentouttavaa. Kirjasto onkin mahtava työpaikka, jos pidät rauhallisesta työstä ja asiakaspalvelusta.

 

Anni

 

Tiesitkö? Tiesitkö?

Kaikki kirjastoon tuleva aineisto luetteloidaan kirjaston tietokantaan, tarroitetaan, leimataan ja muovitetaan ennen kuin sen voi lainata.

Pienissä kirjastoissa yksi työntekijä saattaa tehdä tuon kaiken kirjan tilaamisesta aina muovittamiseen saakka. Isoissa kirjastoissa, kuten Porissa ja Raumalla, on erikseen työntekijät, jotka luetteloivat ja muovittavat aineiston.