Hyppää sisältöön

Kieli Kieli
Mitä kaikkea kirjastoissa tehdään? Mitä kaikkea kirjastoissa tehdään?

Tiesitkö, että kirjastoon tullaan töihin jo ennen kuin kirjasto aukeaa asiakkaille?
Aamuvuorossa palautetut kirjat ja muu aineisto viedään omille paikoilleen, kirjastossa vierailee koululais- ja päiväkotiryhmiä jo ennen kirjaston avaamista. Aamun lehdet käsitellään valmiiksi niin, että asiakkaat pääsevät niitä heti lukemaan, kun kirjasto aukeaa.

Kirjastotyöhön pääsee tutustumaan myös tet-harjoittelun kautta. Isommissa kirjastoissa tet-harjoittelija pääsee tutustumaan koko kirjaston toimintaan eli vierailee useilla osastoilla. Ota yhteyttä haluamaasi kirjastoon ja kysy mahdollisuutta tet-harjoitteluun. Tässä linkki Satakirjastoihin.Kirjahyllyjen siirtoa Porin pääkirjaston lastenosastolla. Isoja hyllyjä on turvallisinta siirtää kirjaston ollessa kiinni.

Kesätyökokemuksia - Kesätöissä Ulvilan kirjastossa 2017 Kesätyökokemuksia - Kesätöissä Ulvilan kirjastossa 2017

Kesätöissä kirjastossa

Vaikka usein ajatellaan, että kirjastossa ainoastaan lainataan ja palautetaan
kirjoja, tämä ei ole koko totuus. Opin sen itse ollessani tet-harjoittelussa kirjastossa syksyllä.

Pidin kuitenkin työstä ja työyhteisöstä niin paljon, että hain kirjastoon myös kesätöihin.
Kesätöihin tullessani tiesin siis jo aiemman kokemukseni perusteella pitkälti,
mitä odottaa seuraavalta kolmelta viikolta.

Saapuessani töihin ensimmäisenä päivänä pöydällä odotti leimaamista ja hinnoittelua monta korkeaa pinoa poistettuja kirjoja, jotka olivat menossa myyntiin. Toisella pöydällä odotti repimistä muutama korkea pino kirjoja, jotka eivät olleet menneet kaupaksi tai eivät olleet myyntikelpoisia.

Ensimmäinen viikko kuluikin pitkälti näiden pinojen parissa, joiden lisäksi vein joka aamu sanomalehdet hyllyyn. Tein myös yhtenä päivänä pandaorigameja lasten eläintietokirjahyllyn päälle vietäväksi. Viikon lopuksi aloitin myös CD-levyjen aakkostamista.

Toisen viikon aloitin jatkamalla CD-levyjen aakkostamista ja kirjojen leimaamista ja hinnoittelua. Viikon kuluessa laitoin myös DVD-levyt ja nuotit aakkosiin. Niputin myös poistettuja lehtiä myyntiä varten ja aina, kun niitä oli, leimasin ja hinnoittelin
poistettuja kirjoja.

Viimeisellä viikolla aakkostin vielä joitakin sarjakuvia ja taidekirjoja. Edellisiä keräsin myös vuosikerroittain pinoihin, jotta nähtäisiin, mitä niistä pitäisi poistaa. Tämän jälkeen niputin poistetut lehdet myyntiä varten.

Keräsin myös lukupurkkiin uusia kirjasuosituksia ja leimasin ja hinnoittelin, sekä revin vielä muutamia kirjoja. Tiesin jo aiemmasta kokemuksesta, etten pääsisi tiskille lainaamaan ja palauttamaan kirjoja. Se ei kuitenkaan minua haitannut, sillä mielestäni on mukava nähdä työn muitakin puolia, kuin vain sen, mikä näkyy asiakkaalle suoraan. Kirjastotyössäkin niitä on useita, niitä ei vain tule ajatelleeksi ennen kuin ne näkee itse.

Aino

Tiesitkö? Tiesitkö?

Kaikki kirjastoon tuleva aineisto luetteloidaan kirjaston tietokantaan, tarroitetaan, leimataan ja muovitetaan ennen kuin sen voi lainata.

Pienissä kirjastoissa yksi työntekijä saattaa tehdä tuon kaiken kirjan tilaamisesta aina muovittamiseen saakka. Isoissa kirjastoissa, kuten Porissa ja Raumalla, on erikseen työntekijät, jotka luetteloivat ja muovittavat aineiston.