Hyppää sisältöön

Kieli Kieli
Mitä kaikkea kirjastoissa tehdään? Mitä kaikkea kirjastoissa tehdään?

Tiesitkö, että kirjastoon tullaan töihin jo ennen kuin kirjasto aukeaa asiakkaille?
Aamuvuorossa palautetut kirjat ja muu aineisto viedään omille paikoilleen, kirjastossa vierailee koululais- ja päiväkotiryhmiä jo ennen kirjaston avaamista. Aamun lehdet käsitellään valmiiksi niin, että asiakkaat pääsevät niitä heti lukemaan, kun kirjasto aukeaa.

Kirjastotyöhön pääsee tutustumaan myös tet-harjoittelun kautta. Isommissa kirjastoissa tet-harjoittelija pääsee tutustumaan koko kirjaston toimintaan eli vierailee useilla osastoilla. Ota yhteyttä haluamaasi kirjastoon ja kysy mahdollisuutta tet-harjoitteluun. Tässä linkki Satakirjastoihin.Kirjahyllyjen siirtoa Porin pääkirjaston lastenosastolla. Isoja hyllyjä on turvallisinta siirtää kirjaston ollessa kiinni.

Kesätöissä kirjastossa Kesätöissä kirjastossa

Kesätöissä Ulvilan kirjastossa

Olin Ulvilan kirjastossa kesätöissä kolme viikkoa kesän 2016 alussa. Alkukesä oli ajankohtana minulle mieluinen ja suotuisin mahdollinen, sillä astun asepalvelukseen heinäkuussa. Kyseessä oli ensimmäinen varsinainen kesätyöpaikkani; ennen olin toiminut ruohonleikkaajana taloyhtiössämme.

Hain kesätöihin Ulvilan kaupungin nettisivuilla, ja keväällä sain postitse tiedon kesätyöpaikastani.

Kirjoista ja lukemisesta aina pitäneelle tämä merkitsi suoranaista riemuvoittoa. Olen käynyt Ulvilan kirjastossa jo pienestä pitäen, joten paikka oli minulle entuudestaan tuttu.

Työni alkoi aamuisin jo kahdeksalta, kaksi tuntia ennen kirjaston aukeamista. Vaikka asiakkaita ei siis työpäivän aluksi vielä ollutkaan, töitä riitti esimerkiksi hyllyttämisen ja aakkostamisen saralla. Lisäksi työssäni muun muassa hinnoittelin ja tuhosin poistettavia kirjoja, puhdistin ja siirtelin niteitä sekä vein roskia. En koe, että olisin missään vaiheessa varsinaisesti kyllästynyt työtehtäviini, vaikka työsarkaa riitti. Ainoana haittana mieleeni juolahtaa kirjojen siirtelyyn ja hyllyttämiseen toisinaan liittyvä oleskelu kyykkyasennossa, joka ei ole ergonomisinta, mitä tiedän. Yleisesti ottaen työtehtävät olivat mieluisia ja paljolti sellaisia, kuin olin etukäteen odottanutkin.

Ilmapiiri kirjastossa oli viihtyisä ja työtoverit mukavia. Sain aina apua ja neuvoja niitä tarvitessani.

Erityisesti minua ilahdutti ruusulla muistaminen ylioppilaaksi pääsyni johdosta.

Kirjastosta saamani työkokemus on arvokasta ja hyödyllistä tulevien opintojeni sekä työelämän kannalta. Opin, kuinka monipuolista työ kirjojen parissa itse asiassa on. Olen varma, että kesätöissä omaksumani tiedot ja taidot tulevat osoittautumaan myöhemmin hyvinkin käyttökelpoisiksi.

Suosittelen lämpimästi Ulvilan kirjastoa kesätyöpaikkana kaikille ja erityisesti kirjojen ystäville.

Mikko

 

 

”Mä voisin olla myös tossa hommassa”, ajattelin kävellessäni töihin eräänä sateisena aamuna – joku vähemmän onnekas kesätyöntekijä leikkasi nurmikkoa ojanpohjalla varsin nyreän näköisenä. Jatkoin matkaani helpottuneena siitä, että tänä kesänä hakuonni potkaisi kunnolla ja pääsin ”siistiin sisäduuniin” Ulvilan kirjastoon.

Ulvilan kaupungin tarjoamista kesätyövaihtoehdoista kirjasto tuntui luonnollisimmalta vaihtoehdolta. Kirjallisuus ja kirjoittaminen kiinnostavat ja pidän kirjastoista siinä määrin, että harkitsen alan opintoja lukion jälkeen.

Ulvilan kirjastossa viettämäni kolmen viikon aikana sain hyvän ja monipuolisen kuvan kirjastotyöstä. Pienessä kirjastossa yksi työntekijä ehtii tehdä monen monituista asiaa työpäivän aikana. Kesätyöntekijän tehtävät ovat rajalliset, mutta tekeminen ei kirjastossa lopu kesken – joku on aina puuhastelemassa jonkin asian parissa. Itse pääsin niin luokittelemaan, leimaamaan, putsaamaan, repimään kuin aakkostamaankin kirjoja, ja sain jopa pistää kädentaitoni koetukselle ”kirjataiteen” tekemisen parissa: taittele sivuja kunnes lieriörakennelma on kokonainen, itse asiassa yllättävän tarkkaa puuhaa.  Sain tehdä myös jotain sellaista, mitä en olisi uskonut päätyväni tekemään, mutta mikä kuitenkin osoittautui todella mukavaksi puuhaksi – pöytien päällystäminen sarjakuva- ja lasten tietokirjojen sivuilla. Ehdotonta lempipuuhaani oli kuitenkin kaunokirjallisuushyllyjen päissä olevien ”tyrkkykirjojen” esille laittaminen. Kun asiakas päätyi ottamaan hyllynpäädystä kirjan, jonka itsekin on lukenut ja josta todella pitää, tuntui se lähes henkilökohtaiselta saavutukselta.

Kirjastotyö voi paikoitellen olla yllättävänkin fyysistä. Kirjalaatikot ovat painavia ja ylähyllylle kuroteltaessa selkämys edellä päähän putoava Vares-pokkari se vasta kestävyyttä kysyykin. Kirjastotyö on myös kirjallista yleissivistystä lisäävää hommaa. Minulla ei ollut aavistustakaan, että Brontën sisaruksia on kahden sijasta kolme ennen kuin käteeni osui nuorena kuolleen Anne Brontën Agnes kotiopettajatar. Yllätyksenä tuli myös se, että tv-sarja Rizzoli & Isles ei suinkaan ole pelkkä tv-sarja, vaan perustuu yhdysvaltalaisen Tess Gerritsenin kirjoihin. Ja Game of Thronesilla ja Tulen ja jään laululla on oikeasti eroa. Tässä sen taas näkee – lue ensin, katso sitten.

Voin rehellisesti sanoa, että kesätyö kirjastossa oli minulle unelmien kesäduuni. Suosittelen työtä jokaiselle, joka vähänkään kokee olevansa kiinnostunut kirjastoista ja kirjallisuudesta. Kulissien taakse eli takahuoneeseen kurkistaminen rikkoo stereotypioita kirjastosta  ja auttaa näkemään työn monipuolisuuden sekä kirjastojen merkityksen alati sähköistyvässä yhteiskunnassa. Kaiken lisäksi Ulvilan kirjaston ilmapiiri on hyvä ja ihmiset mukavia - eivätkä kirjastotädit ole ollenkaan niin tylsiä kuin luulisi!

Verna

Tiesitkö? Tiesitkö?

Kaikki kirjastoon tuleva aineisto luetteloidaan kirjaston tietokantaan, tarroitetaan, leimataan ja muovitetaan ennen kuin sen voi lainata.

Pienissä kirjastoissa yksi työntekijä saattaa tehdä tuon kaiken kirjan tilaamisesta aina muovittamiseen saakka. Isoissa kirjastoissa, kuten Porissa ja Raumalla, on erikseen työntekijät, jotka luetteloivat ja muovittavat aineiston.