Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

 

 

 

 

Naxos Music Library World

 

 

Lisää: Musiikki verkossa

♫ 1990-luku: Ulkomaille ♫ 1990-luku: Ulkomaille

1990-luvulla omakustanteet valtasivat alaa. Porilaisetkin bändit suuntasivat yhä enemmän ulkomaan markkinoille.

Jotkut bändit kuten esimerkiksi As Divine Grace ovatkin muissa maissa tunnetumpia kuin kotikaupungissaan. Circle, Deep Turtle, Ektroverde, Moon Fog Prophet ja nakkilalainen Penniless ovat löytäneet markkinoita ulkomailta. Deep Turtle on levyttänyt ensimmäisenä suomalaisbändinä BBC:n studiolla. Levy on julkaistu nimellä John Peel session. Levyttäneiden porilaisbändien määrä kasvoi räjähdysmäisesti vuosikymmenen loppua kohden.

Pori rock rules again!

♫ Circle ♫ Circle

Circle on Jussi Lehtisalon johtama rockyhtye, joka on perustettu Porissa vuonna 1991. Yhtyeen musiikkityyli on vaihdellut vuosien aikana suuresti, mutta on aina ollut kokeellista. Useimmiten Circlen kappaleet ovat pitkiä ja perustuvat hypnoottisiin toistoihin. Yhtye on yhdistetty muun muassa seuraaviin tyylisuuntauksiin: kraut rock, space rock, hypno rock, trance rock, heavy metal, avantgarde ja kokeellinen musiikki.

Yhtyeen jäsenistö ja koko on vaihdellut suuresti. Yhtye oli alun perin trio, jonkä jäseninä toimivat Jussi Lehtisalo (kitara, laulu), Marko Taipale (basso) ja Juha Ahtiainen (rummut). Yhtye on myös hiljattain "vuokrannut" nimensä kokonaan eri kokoonpanolle, joka julkaisi vuonna 2013 Circle-nimellä death metal -albumin Incarnation. Varsinainen Circle käytti tällöin nimeä Falcon (ex-Circle), mutta esiintyy taas nimellä Circle, toisinaan huomautuksella (ex-Falcon).

Circlen nykyinen kokoonpano on:

  • Jussi Lehtisalo, basso, laulu
  • Mika Rättö, kosketinsoittimet, laulu
  • Janne Vesterlund, kitara, laulu
  • Tomi Leppänen, rummut
  • Julius Jääskeläinen, kitara
  • Pekka Jääskeläinen, kitara
  • Tuomas Laurila, ääniteknikko

Muita Circlen entisiä jäseniä ovat mm. Teemu Elo, Tomi Harrivaara, Teemu Niemelä, Janne Peltomäki, Ville Raitio, Petri Hagner, Juha-Pekka Hietaniemi, Mauri Päivistö, Pike Kontkanen, ja Jyrki Laiho.

Yhtyeen diskografia käsittää hieman vajaat 50 pitkäsoittoa, livejulkaisua ja kokoelmaa sekä useita pienjulkaisuja.

♫ Deep Turtle ♫ Deep Turtle

Deep Turtle oli porilainen trio, joka vaikutti vuosina 1990-1996 ja 2002-2004. Yhtyeen teknisesti vaativa musiikki yhdisteli hardcore-punkiin vaihtelevia vaikutteita jazzista latinalaiseen musiikkiin, ja siitä voi käyttää esimerkiksi nimityksiä jazzcore tai progressiivinen punk.

Bändi julkaisi uransa aikana useita pienjulkaisuja joko yksin tai yhdessä muiden yhtyeiden kanssa, useimmat niistä maineikkaan Bad Vugum -levy-yhtiön suojissa. Yhtyeen kenties merkittävimmät julkaisut ovat There's a vomitsprinkler in my liverriver -LP vuodelta 1994, useimmat 90-luvun pienjulkaisut yhteen niputtava Rip-off dokumento -kokoelma sekä John Peel Sessions -EP, joka on ensimmäinen suomalaisen bändin äänittämä ns. Peel-sessio eli BBC:n John Peelin radio-ohjelmassa esitetty radiolive-esiintyminen.

Yhtyeen paluu 2000-luvulla jäi lyhyeksi; rumpali Mikko Saariston (ent. Erjossaari) ongelmat tinnituksen kanssa pakottivat yhtyeen lopettamaan. Yhtyeen kitaristi-laulaja Pentti Dassum tunnetaan myös Cosmo Jones Beat Machinen riveistä sekä tuottajana ja äänittäjänä. 

Deep Turtlen levyt ovat sen verran harvinaisia, ettei Satakirjastoilla ole niitä yhtään kokoelmissaan. Pitkään huhuiltua, yhtyeen koko tuotannon niputtavaa kokoelmaa odotellessa.

♫ Moon Fog Prophet / Kuusumun Profeetta ♫ Moon Fog Prophet / Kuusumun Profeetta

Vuonna 1994 perustetun porilaisyhtyeen sydämen muodostavat alkuperäisjäsenet Mika Rättö (laulu ja koskettimet), Teemu Majaluoma (kitara ja laulu) ja Mikko Elo (basso). Nykykokoonpanoon kuuluvat myös Harri Sippola (kitara ja laulu) ja Veli Nuorsaari (rummut).

Yhtyeen ensimmäiset julkaisut olivat englanninkielisiä. Kun laulukieli vaihtui suomeksi 2000-luvun alussa, kääntyi yhtyeen nimikin kotimaiselle kielelle. Bändin tyyli on vaihdellut suuresti levyltä toiselle. Psykedeelisestä ja progressiivisesta rockista on siirrytty sujuvasti herkkään ja akustiseen folk-musiikkiin ja 70-lukulaiseen heavyyn. Yhtyeen soundi on kuitenkin tunnistettava, merkittävänä osatekijänä Mika Rätön persoonallinen laulu.

Kuusumun Profeetan jäsenet ovat tuttuja mm. Circlen, Lowlife Rock'n'roll Philosophersin ja Magyar Possen riveistä. Heidän tuorein levynsä, Huutoja hiljaisesta huoneesta, julkaistiin vuonna 2012.

♫ Magyar Posse / The Alibi of Carlos ♫ Magyar Posse / The Alibi of Carlos

Magyar Posse oli porilainen yhtye, joka julkaisi kolme kehuttua pitkäsoittoa vuosina 2002-2006. Yhtyeen instrumentaalista rock-musiikkia on nimitetty mm. elokuvalliseksi post-rockiksi. Yhtye keikkaili uransa aikana mm. Baltialla, Venäjällä ja Kiinassa. Vuonna 2008 Magyar Posse teki kaksi "kulttuurinvaihtokiertuetta" kiinalaisen Cold Fairyland -yhtyeen kanssa, kiertäen ensin yhtyeen kanssa Kiinaa ja sitten Suomea.

Diskografia:

We will carry you over the mountains (2002)
Kings of time (2004)
Random avenger (2006)

Vaikka Magyar Posse on jo 2000-luvun juttuja, sitä edelsi vuonna 1997 perustettu The Alibi Of Carlos, joka soitti niin ikään instrumentaalista, mutta garage- ja punk-henkisempää rockia, jota yhtye itse nimitti agenttimusiikiksi. Yhtyeen ainoa virallisehko julkaisu on Tulva-kokoelmalla vuonna 2000 julkaistu, poikkeuksellisesti laulettu kappale Armahda armaani, jossa vierailee Mika Rättö vahvalla tulkinnallaan. Vuonna 2007 The Alibi of Carlosin demoäänityksiä julkaistiin Magyar Possen nyttemmin suljetuilla nettisivuilla, epävirallisella otsikolla Räkänauhat. Ne tietävät, ketkä tietävät.