Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

 

 

 

 

Naxos Music Library World

 

 

Lisää: Musiikki verkossa

♫ 1980-luku: Nousukausi ♫ 1980-luku: Nousukausi

Uuden aallon myötä bändien levytyskynnys oli alkanut laskea 1970-luvun lopulla. Porilaisten bändien omakustanteista mainittakoon Timo Koivusalon Royal Star vuodelta 1981 ja Tuomo Vähä-Pesolan Free Feeling Band (1982 ja 1983).

Merkittävimmät levytykset 1980-luvun alussa teki kuitenkin Neumannin ja Laaksosen veljesten, Pepen ja Jipon, muodostama Mac. Vuonna 1981 bändiltä ilmestyivät singlet Suomi itkee/Ylistyslaulu virvoitusjuomalle ja Joo joo joo/Metropoliitta. Rockabillyn suuresta suosiosta huolimatta ainoastaan porilais-tamperelainen Black Bisons pääsi levyttämään albumin Rockin´days vuonna 1981.

Vuotta 1983 voidaan pitää Porirock-käsitteen syntyvuotena. Porirockiksi lokeroitiin yleisesti sitten aina 1980-luvun lopulle saakka kaikki porilaiset bändit ja niiden musiikki laulukielestä ja musiikin tyylisuunnasta riippumatta. Yhteinen tekijä oli kuitenkin Pori. 1980-luvun huippuvuosina puhuttiin jopa porimaniasta.

1980-luvun muita levyttäjiä oli useita, esimerkkeinä mainittakoon Aika, Doora, Villi Linja, Ooppera, Crom, Mata Hari, Aktion, Make Tommila, Revitty Harso, S.E.X., QQ Blue, Mari Rantasila, Wolfmen, Iku, Hyvää Päivää, Uiva Ooppera, Hexenhaus, Psyyke ja Wanha Laine, josta sittemmin muodostui Kinsky.

♫ Appendix ♫ Appendix

Appendix on 1980-luvun alussa perustettu porilainen punk -yhtye, jonka alkuperäisessä Vesa Koivusalon perustamassa kokoonpanossa mukana olivat Olli Lindholm ja Juha Rauäng, jotka tunnetaan myöhemmin Yön jäseninä. Lindholm teki Jussi Hakulisen kanssa jo Appendixin kappaleen Ei raha oo mun valuuttaa.

Yhtye muutti nimeä vuonna 1985 Aktion ja Mata Hari -yhtyeiksi, mutta aktivoitui uudelleen 1990-luvun puolella. Yhtye esiintyy edelleen.

Nykyisessä kokoonpanossa soittavat Mikki Borgersen (laulu), Jaska Karumo (kitara), Mixa Huhdanpää (basso) ja Sami Valverinne (rummut).                     .

Dingo Dingo

Dingo on yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista yhtyeistä. Kulta-aika ajoittui vuosiin 1984-1986, jolloin tunnetuksi tulivat kappaleet Nahkatakkinen tyttö, Autiotalo, Levoton Tuhkimo ja Sinä ja minä. Dingon perustajajäsenet olivat Pertti Nieminen (nyk. Neumann), Jonttu Virta ja Juha Quuppa Seittonen.

Ennen ensilevytystä mukaan tuli Pete Nuotio ja Jarkko Even lähdettyä soolouralle tilalle tuli Pepe Laaksonen. Vuonna 1984 julkaistiin single Autiotalo, josta tulikin Dingon varsinainen läpimurto.  Yhtyeen lopettamisesta uutisoitiin näyttävästi lokakuussa 1986 niin Kymmenen uutisissa, Ajankohtaisessa kakkosessa kuin lehdissä ja radiossa.

♫ Mamba ♫ Mamba

Mamba on porilaislähtöinen vuonna 1984 perustettu iskelmällinen pop-yhtye, jonka keulakuvana on alusta asti toiminut laulaja ja lauluntekijä Tero Vaara. Sen ensimmäinen single, Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä (1984), oli heti hitti, kuten myös muun muassa sitä seuranneilla albumeilla olleet Kantakaa Lassi jo pois, Lauantai-ilta ja Älä jätä minua.

Välillä yhtyeen suosio on hiipunut, mutta noussut taas hittikappaleiden myötä: vuoden 1994 Kummitusjuttu -albumia vauhditti Valokuvia ja kesän 2002 radion soitetuin kappale Suomessa oli Vielä on kesää jäljellä. Uudelta albumilta, Mä tein sen taas, lohkaistu single, Hei dj, nousi Suomen virallisen singlelistan ykköseksi 7. elokuuta 2006.                               

♫ Yö ♫ Yö

Yö perustettiin vuonna 1981. Yhtyeen nimen keksi sen laulusolisti Olli Lindholm. Lindholmin mukaan idea bändin nimeen syntyi toteamuksesta "yö on kaunista aikaa". Yhtyeen ensimmäiseen kokoonpanoon kuuluivat laulajat Olli Lindholm ja Jussi Hakulinen, joka soitti myös urkuja, kitaristi Jani Viitanen, basisti Juha "Liuhu" Rauäng ja rumpali Harri Varhala, jonka sijalle tuli kolmen kuukauden kuluttua Tapio Wallin. Pian perustamisensa jälkeen Yö osallistui rockin SM-kisojen Porin karsintoihin ja sijoittui kolmanneksi kokonaiskilpailussa.

Elokuussa 1983 ilmestynyt single Särkynyt enkeli nousi singlelistan kärkeen. Syyskuussa Yö levytti Varietee-albumin kuudessa päivässä. Albumi ilmestyi 13. marraskuuta televisiomainonnan vauhdittamana. Uudenvuodenaattona sitä oli myyty yli 50 000 kappaletta. Muita yön tunnettuja kappaleita ovat mm. Joutsenlaulu, Kuorotyttö, Tia-Maria ja Ihmisen poika.

Vaikka yhtye on nykyisin tamperelaistunut, se mielletään edelleen usein porilaiseksi.